Braso °1962

Na een opleiding architectuur en beeldhouwkunst sluit Olivier Bras aan bij het kunstenaarscollectief Atelier ’88 te Lokeren en realiseert er voornamelijk sculpturen in marmer. In die periode verblijft hij geregeld in de buurt van het Italiaanse Carrara, waar hij ook deels lesgeeft.

Met Artkeyology manifesteert hij zich in een eenzame zoektocht naar de fundamentele principes van het kunst(s)maken. Marmer maakt alsmaar meer en meer plaats voor andere materialen, toepassingen, interacties en concepten. Het ‘sociale’ thema loopt als een rode draad doorheen zijn oeuvre. Het geborgene, behoeden, behouden, beschermen, koesteren en steunen krijgt gestalte door schilder- en beeldhouwen, mixed media, video’s en installaties.

Midden de jaren negentig vindt hij op de terreinen van een voormalige scheepssloperij te Zele een definitief atelier.

Tot begin 2010 engageert hij zich in een parallel project binnen het kunstenaarsduo NCNP (Ni Cristi, Ni Politici). Het resultaat is een opvallende cross-over waarbij een maatschappelijk artistieke guerrilla gestalte krijgt door het realiseren van eigenzinnige installaties, performances, manifesten en diverse artefacten.

In 2011 richt hij K.O.M.A.! (Knock Out Modern Art of Kunst Onder Meerdere Artiesten) op. K.O.M.A.! betracht met gelijkgestemde kunstenaars een sociaal kunstvaardige rebellie en schuwt taboethema’s niet. Het synergetisch verband wil het opgelegd maatschappelijk juk ter discussie brengen en forceren.

Olivier Bras geeft les aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst. Hij woont en werkt te Zele, België.